De afgelopen maanden heeft Nederland drie nieuwe belastingverdragen gesloten, namelijk met Ierland, Irak en Zwitserland (protocol). Wat staat daarin over artiesten en sporters?
- Ierland
In art. 16 is een normale bepaling over artiesten en sporters opgenomen, inclusief een vrijstelling als meer dan 50% subsidie ontvangen wordt óf er sprake is van een culturele overeenkomst.
Daartegenover staat in art. 21 nu de verrekeningsmethode ter voorkoming van dubbele belasting, waar in het oude verdrag nog de vrijstellingsmethode stond (zie bijlage hiernaast).
- Irak
Geen artikel over artiesten en sporters in het nieuwe belastingverdrag met Irak. Heel mooi dat het Nederland gelukt is om de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011 over art. 17 in de praktijk te brengen! Zie tevens ons nieuwsbericht van 3 juli 2019.
- Zwitserland (protocol)
Geen verandering t.o.v. het bestaande verdrag, waarin met art. 17 een normale bepaling over artiesten en sporters is opgenomen, inclusief een vrijstelling als meer dan 50% subsidie ontvangen wordt óf er sprake is van een culturele overeenkomst. Daartegenover geldt de verrekeningsmethode ter voorkoming van dubbele belasting (zie bijlage hiernaast).
Wij hebben hierover een brief met vragen gestuurd aan de Staatssecretaris van Financiën en dit onder de aandacht gebracht bij de Kamercommissie Financiën en diverse Tweede Kamerleden (zie bijlagen hiernaast).
In oktober 2018 werd de internetconsultatie “Fiscaal verdragsbeleid en aanwijzing van laagbelastende staten” gehouden, waarop destijds 9 reacties van artiesten- en sportersorganisaties kwamen. Hoe gaat Nederland de belastingproblemen van zijn eigen artiesten en sporters met buitenlandse inkomsten voorkomen? Binnenkort zou een update van de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid moeten verschijnen. We zijn benieuwd.